Jarl Paulsens hjemmeside 

HJEM

PÆDAGOGIK / SKOLE / UDDANNELSE

LIVSFILOSOFI

C.V.

LANDLIV

BILER / DIESEL

WEBLOG

GÆSTEBOG

KONTAKT

LINKS

Landliv

 

Ja, måske lidt en overdrivelse, men vi bor på et nedlagt landbrug med et par tønder land til. Jorden driver vi ikke, den ligger nærmest brak, men så er der jo rig lejlighed til at have kartofler forskellige steder fra år til år. Sådan et sted er man selvfølgelig nødt til at have en traktor, og ikke en hvilken som helst. Vi har tidligere haft en Massey Ferguson 35 fra 1961 - det er kram udover det sædvanlige, men også en tørstig svend - 6 liter benzin i timen, når den skal bestille noget.

Den er derfor blevet skiftet ud med en Deutz D5206. En trecylindret luftkølet diesel med godt 50 hk. Der er et kvantespring fra MF'eren til Deutzen - ikke mindst i driftøkonomi og ydelse.

 

  

 

Den blanke flade i baggrunden er solfangeren, der forsyner os med varmt vand i hele sommerhalvåret - en dejlig energirigtig og bekvem løsning. I baggrunden er vores stuehus - et gammelt hus fra 1905, men som advokaten sagde, da vi købte det: "Gamle huse har jo bevist deres værd." Sådan et hus er under konstant renovering, og der er en del af vores livsfilosofi (og økonomiske nødvendighed)at lave alt selv, så det tager sin tid, men så ved man også hvordan tingene er lavet.

Vores seneste projekt har været installation af et Orlan 25 gasogenfyr, så vi kan lave økologisk forsvarlig varme vha. træfyring i de kolde måneder. Fyret er koblet til en akku-tank på 1200 liter, så der er lidt buffer at tage af. Skønsmæssigt bruger vi 40 rm på en fyringssæson. Gasogen princippet er genialt og har reduceret vores brændeforbrug dramatisk. siden vi skrottede den gamle Salamander. Øverst i kedlen ligger træet og forgasser vha. varmen nedefra, og med en blæser bliver dne gasholdige luft ført ned til det nederste kammer, hvor den brænder af ved temperaturer på op til 1200 grader. Det forekommer helt surrealistisk at se gammelt surt grantræ brænde med en intensitet og styrke som flammen fra et oliefyr.

 

 

 

Landlivet er skønnest i foråret, når det hele springer ud og blomsterer. Jeg har et blødt punkt for frugttræer - dels er de ubegribeligt smukke og velduftende, når de blomsterer, dels er frugterne jo herlige.

Nogle af dem er så gamle, at de ikke længere er produktive, men så længe de blomsterer smukt, bliver de stående.

Ellers har vi, udover en (alt for) stor græsplæne, også et drivhus i haven, som strutter af frugtbarhed hele sommersæsonen - desværre ikke altid med det, jeg har plantet...

Ja - det vil sige havde, for vinteren 09/10 bød på mere sne, end taget kunne bære, så øhh...

 

 

Webmaster: Jarl Paulsen 2010